Produsele noastre
Dovlecii Ecologici Tulcea

Atuul dovleacului este concentraţia ridicată de betacaroten, un precursor al vitaminei A ce-i dă culoarea portocalie. Cu cele 2, 6 mg de betacaroten la 100 g, bostanul se situează pe locul al doilea, după morcovi, în această privinţă. Datorită calităţilor antioxidante ala betacarotenului, consumul de dovleac previne problemele de vedere, în special cataracta, precum şi ridarea pielii, pentru că are o contribuţie importantă la menţinerea supleţei ţesutului cutanat.
Un motiv pentru care ar trebui să consumăm dovleac în acest sezon este că ne protejează împotriva infecţiilor respiratorii. Pe de o parte, vitamina A, sintetizată de ficat din betacaroten, previne uscarea mucoasei respiratorii şi împiedică în acest mod pătrunderea virusurilor în organism. Pe de altă parte, betacarotenul participă la sinteza imunoglobulinelor, anticorpii care ne protejează de infecţii. Pe lângă betacaroten, dovleacul conţine în concentraţii mari şi alţi antioxidanţi care ne feresc de gripă şi de răceli, cum sunt vitamina C şi vitamina E. Fibrele alimentare şi enzimele digestive pe care le conţine bostanul accelerează tranzitul intestinal, fiind indicat persoanelor care suferă de constipaţie. Enzimele digestive se inactivează prin preparare termică, aşa încât este recomandat consumul de dovleac crud, ras şi adăugat într-o salată de crudităţi. „Dovleacul poate regla nivelul zahărului în sânge, iar prin efectul de scădere a nivelului colesterolului, previne ateroscleroza (îngroşarea vaselor de sânge), ceea ce reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Protecţia cardiovasculară se datorează antioxidanţilor şi potasiului din dovleac.
Betacarotenul şi ceilalţi antioxidanţi din compoziţia dovleacului reduc riscul apariţiei cancerului. „El mai conţine şi substanţe din familia cumarinelor, care se pare că inhibă nişte enzime implicate în apariţia cancerului, în special al celui de prostată”
sursa: adevarul.ro
Încrederea în agricultura ecologică
Pentru ca agricultorii să simtă beneficiile alegerii agriculturii ecologice ca metodă de producție, consumatorii trebuie să aibă certitudinea că sunt respectate normele privind producția ecologică. Prin urmare, UE menține următorul sistem strict de control și de asigurare a respectării normelor privind produsele alimentare ecologice. Întrucât agricultura ecologică face parte dintr-un lanț de aprovizionare mai amplu, care cuprinde sectoarele de prelucrare, de distribuție și de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare, și aceste sectoare fac obiectul controalelor.
Fiecare țară din UE numește organisme sau autorități de control care să inspecteze operatorii din lanțul alimentar ecologic. Producătorii, distribuitorii și comercianții de produse ecologice trebuie să se înregistreze la organismul lor local de control înainte de a li se permite să își comercializeze produsele alimentare ca produse ecologice.
După ce au fost inspectate și verificate, producătorii primesc un certificat care confirmă că produsele lor respectă standardele ecologice.
Toți operatorii sunt verificați cel puțin o dată pe an pentru a se vedea dacă respectă în continuare regulile.
Și alimentele bio importate fac obiectul unor proceduri de control pentru a se garanta că au fost produse și expediate respectând principiile ecologice.
Castraveti ecologici Tulcea
Desi este frecvent considerat a fi o leguma, castravete este un fruct, membru al familiei Cucurbitaceae. Castravetele este bogat in substante nutritive benefice, anumiti compusi ai plantelor si antioxidanti care pot ajuta la tratarea si chiar prevenirea unor afectiuni.
De asemenea, castravetii au un continut scazut de calorii, dar si o cantitate ridicata de apa si fibre solubile, fiind ideali pentru sustinerea hidratarii si sprijinirea pierderii in greutate.

Tipuri de castravete
Exista doua tipuri principale:
Castravetii care pot fi consumati in stare proaspata, adesea intr-o salata. Acestia au o lungime de peste 12 cm si au coaja neteda.
Castravetii pentru muraturi, care se consuma doar conservati. Acestia pot avea o lungime de 3-7 centimetri si au coaja cu spini.
Un castravete crud de cca 300 de grame, necuratat contine urmatoarele substante nutritive:
Calorii: 45;
Grasime totala: 0 grame;
Carbohidrati: 11 grame;
Proteine: 2 grame;
Fibre: 2 grame;
Vitamina C: 14% din doza zilnica necesara;
Vitamina K: 62% din doza zilnica necesara;
Magneziu: 10% din doza zilnica necesara;
Potasiu: 13% din doza zilnica necesara;
Mangan: 12% din doza zilnica necesara.
In plus, castravetii au un continut ridicat de apa.
Castravetele prezinta o serie de beneficii potentiale, dupa cum urmeaza:
Bogat in nutrienti. Castravetii sunt saraci in calorii, dar bogati in apa si o serie de vitamine si minerale importante.
Contine antioxidanti. Castravetii contin antioxidanti, inclusiv flavonoide si taninuri, care impiedica acumularea de radicali liberi daunatori si pot reduce riscul de boli cronice.
Favorizeaza hidratarea. Castravetii constau in cea mai mare parte din apa, circa 96% si contin electroliti importanti care pot ajuta la prevenirea deshidratarii. Mentinerea hidratarii este esentiala pentru un intestin sanatos, prevenirea constipatiei, evitarea pietrelor la rinichi.
Efect antiinflamator. Inflamatiile pot contribui la declansarea dezvoltarii unor probleme de sanatate, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, afectiuni autoimune, depresie.
Ingrijirea pielii. Nutrientii din castravete pot oferi beneficii pentru sanatatea pielii. Aplicarea castravetelui feliat direct pe piele poate ajuta la racirea si calmarea acesteia, reducand umflaturile, iritatiile si arsurile solare.
Ajuta la pierderea in greutate. Castravetii au un continut scazut de calorii si pot fi folositi ca un topping pentru multe feluri de mancare. Toate acestea pot ajuta la pierderea in greutate.
Reduce glicemia. Castravetii pot ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la prevenirea unor complicatii ale diabetului zaharat.
Sprijin in reglarea digestiei. Consumul de castraveti poate ajuta la sustinerea miscarilor intestinale regulate, datorita nivelului crescut de apa din compozitia lor, dar si pectinei, tipul de fibre solubile.
Sanatatea oaselor. Vitamina K ajuta la coagularea sangelui si la imbunatatirea absorbtiei calciului, ceea ce poate sustine sanatatea sistemului osos.
Prevenirea cancerului. Ca membru al familiei de plante Cucurbitaceae, castravetii contin niveluri ridicate de nutrienti cu gust amar, cunoscuti sub numele de cucurbitacin, care pot contribui la oprirea celulelor canceroase de la reproducere. Fibrele pot ajuta la protejarea impotriva cancerului colorectal.
Sanatate cardiovasculara. Fibrele pot ajuta la gestionarea colesterolului si la prevenirea problemelor cardiovasculare asociate.
Diabetul zaharat. Castravetii pot juca un rol important in controlul si prevenirea diabetului zaharat. Acestia au valori scazute de indice glicemic (GI), ceea ce indica faptul ca ofera substante nutritive esentiale, fara a adauga carbohidrati care pot creste glicemia.
Consumul de suplimente alimentare nu inlocuieste un stil de viata sanatos si un regim alimentar echilibrat. Daca te confrunti cu efecte adverse, intrerupe imediat consumul si ia legatura cu un medic.
sursa: drmax.ro



Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)
- Programul Naţional de Dezvoltare Rurală
- Program finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin
- Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală
- Europa investește în zonele rurale.
AGENȚIA PENTRU FINANȚAREA INVESTIȚIILOR RURALE